Als Imitatie de hoogste vorm van vleierij is, dan moet Elon Musk nu wel blozen.

Naast de toegenomen concurrentie van de grote autofabrikanten, zijn er nu ook veel venture backed startups die aan de weg timmeren in de elektrische autoindustrie. Volgens Tracxn, een startup intelligence platform, behoren o.a. Faraday Future, NextEV en Atieva tot de rivalen van Tesla. 

Deze groep bedrijven heeft al honderden miljoenen dollars aan durfkapitaal opgehaald, in een moedige poging om het succes van Tesla, waarvan de aandelen sinds de beursgang in 2010 van $17 naar $200 zijn gestegen, te kopiëren.

Courtesy of: Visual Capitalist
 
 

TESLA’S RIVALen

Faraday Future is mogelijk één van de meer interessante namen op deze lijst. Gesteund door de Chinese internet miljardair Jia Yueting, is het bedrijf  berucht om zijn geheimzinnigheid. Het bedrijf heeft nog niet eens de identiteit van z'n CEO bekendgemaakt. Het heeft echter wel gesuggereerd dat z'n technologie een serieuze uitdaging voor Tesla zou kunnen vormen. Faraday Future executive Nick Sampson, het vorige hoofd van de afdeling vehicle and chassis engineering van Tesla, zei dat het bedrijf het doel heeft om een revolutie in mobiliteit te ontketenen net zoals de iPhone dat heeft gedaan voor de mobiele telefoon industrie.

Het bedrijf is van plan voertuigen te bouwen met een Variable Platform Architecture (VPA). VPA maakt het mogelijk om voertuigen te bouwen met meerdere motoren samen met batterij configuraties die aangepast kunnen worden voor specifieke energie, actieradius en rij dynamiek. Faraday heeft recent een 1 miljard kostende fabriek geopend in Nevada en verwacht z'n eerste voertuig te verkopen in 2017.

NextEV, Een andere EV (Electric Vehicle) startup met Chinese banden, heeft naar verluid Meer dan 500 miljoen dollar opgehaald bij grote namen als: Sequoia Capital, Tencent, en Joy Capital. Het bedrijf is opgericht door William Li en heeft een vergelijkbare visie als die van Faraday Future. Het heeft plannen om te focussen op infotainment en conectiviteit om daarmee EV verder te brengen dan alleen een vorm van transport. Op dit plan verder de toekomst in te leiden heeft NextEV Martin Leach aangenomen. Hij was hiervoor de president van Ford Europa en CEO van Maserati.

Atieva heeft recent een grote slag geslagen in de EV markt door de steun van een van China's grootste autoproducenten binnen te halen. Het bedrijf is opgericht in 2007 door Bernard Tse, die ook oorspronkelijk bij Tesla in de raad van bestuur zat.  Atieva had oorspronkelijk plannen om monitoring software te leveren voor EV battery packs. Vandaag de dag is de focus van het bedrijf verschoven naar het bouwen van electrische voertuigen met de visie om het idee van wat een auto kan zijn te herdefiniëren.

Het van de grond af opbouwen van een producent van electrische auto's is een enorme taak en veel imitators van het succes van Tesla zijn al op spectaculaire wijze de mist in gegaan.  Fisker Automotive bivoorbeeld, was er daar één van. In 2013 vroeg het faillissement aan, na 1,4 miljard dollar te hebben uitgegeven. Ze maakten een verlies per auto van $35.000.

Het is duidelijk dat deze bedrijven beleggers kans bieden op spectaculaire winsten. Ze zijn echter ook erg risicovol zijn.

Tesla


CFD’s vs. Sprinters

Werk met gegarandeerde stops

die u zélf kunt inleggen

Ontdek de voordelen van CFD’s

CFD’s vs. Turbo’s

Bepaal zelf de hefboom en

handel 24 uur per dag Indices

Ontdek de voordelen van CFD’s

300 x 600