Over de hele wereld is op de financiële markten geschokt gereageerd op de, toch nog onverwachte, Brexit. Er heerst grote onzekerheid over de economische consequenties voor het VK (Verenigd Koninkrijk) en voor Europa. Dit zou echter nog maar het topje van de ijsberg kunnen zijn als het gaat om de gevolgen op lange termijn.

De Brexit opent de deur naar toekomstige gebeurtenissen die voorheen bijna ondenkbaar waren en het geeft extra munitie aan groepen die graag hun eigen referendum voor onafhankelijkheid willen.

Passagiers tegen wil en dank

Terwijl het VK schip langzaam maar zeker meer afstand neemt van de Europese haven, zijn er twee passagiers die liever aan wal waren gebleven. 

Engeland en Wales hebben met respectievelijk 53,4% en 52,5% gestemd voor het verlaten van de EU. Schotland en Noord Ierland echter, waren overduidelijk voor blijven. Schotland, dat eerder in 2014 z'n eigen referendum voor onafhankelijkheid van het VK hield, stemde met een forse meerderheid van 62% van de stemmen voor lidmaatschap van de EU. In Noord Ierland heerste een vergelijkbaar sentiment met 55,8% van de stemmen voor "Remain".

Schotlands eerste minister Nicola Sturgeon zei dat een tweede onafhankelijkheids referendum voor Schotland "zeer waarschijnlijk" is. Ze vindt dat Schotland tegen z'n wil uit de EU wordt gehaald en dat het een goed idee is om onafhankelijkheid van het VK nog eens te overwegen.

Ondertussen leven in Noord Ierland vergelijkbare sentimenten. Alleen daar gaat het niet om onafhankelijkheid, maar om het vormen van een verenigd Ierland. Noord Ierland is het enige land binnen het VK dat een landgrens deelt met een EU lidstaat.

 

Courtesy of: Visual Capitalist
 

 

Andere dominostenen

De uitslag van de Brexit stemming heeft andere populistische bewegingen in Europa een flinke duw in de rug gegeven. Anti-immigratie leiders zoals Geert Wilders in ons eigen land en Marine Le Pen in Frankrijk hebben hun roep om een eigen referendum versterkt.

 

 

Victoire de la liberté ! Comme je le demande depuis des années, il faut maintenant le même référendum en France et dans les pays de l'UE MLP

 

  

Het zijn echter niet alleen de mensen in de Marge die vragen om een referendum over het EU lidmaatschap. Zelfs voor de Brexit uitslag liet een onderzoek uitgevoerd door Ipsos Mori zien dat de bevolking van Italië en Frankrijk op z'n minst een referendum willen over blijven of vertrekken uit de EU.

 

Zullen deze cijfers, nu dat Brexit een feit is, stijgen? Wat zal de volgende dominosteen zijn die valt?

 

Brexit

Brexit Obama

Brexit fantasy 

 

 

 


CFD’s vs. Sprinters

Werk met gegarandeerde stops

die u zélf kunt inleggen

Ontdek de voordelen van CFD’s

CFD’s vs. Turbo’s

Bepaal zelf de hefboom en

handel 24 uur per dag Indices

Ontdek de voordelen van CFD’s

300 x 600